Finomhangolás a konyhában

A fűszerezést célszerű úgy tekinteni, mint ahogy a piktor keveri a színeket.


Kiválasztjuk a témához illő színt, és egy-két további szín hozzáadásával javítgatjuk, árnyaljuk az intenzitást, de csak visszafogottan, mert könnyen kiolthatják egymás hatását, úgy ahogy a kontroll nélkül összeöntött festékek csak valami iszapszínű végeredményt adhatnak.


Az ízek ugyanígy viselkednek.


Szóval ne spilázzuk túl a dolgokat. Tapasztalatból mondom, előfordult hogy elbarmoltam egy-egy ételt, de majdnem mindig az volt az ok, hogy túlléptem a józanság határát. (nem úgy,vagy csak néha) Fontos,hogy ismerjük az áldozatot akinek főzünk.

Soha ne próbáljunk feltálalni taljánnak spagettit, britnek pudingot, japánnak rizst, jenkinek pitét, stb., mert akárhogy sikerül, a kudarc garantált, mert csak hasonlítani fog arra amire számítanak.

Ahogy valószínűsíthető az arcrapottyanás olyankor is, mikor életerős hímek csapata lecsörömpöl hozzád pár szatyor dobozos sörrel egy kis pecázással egybekötött dagonyázásra, és eljő a táplálékbevitel ideje, kikerekedett szemekkel bámulják az eléjük tolt formatervezett tányért, amin egy mignon van tengeri herkentyűből, kevés lekvárral körbemaszatolva, pár szál lucernafélével megszórva.


De ha lányaink fotogén barátnői csacsognak az asztalunknál, őket se kínáljuk csülkös pacallal.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.