Töltött kacsanyak, kapros – diós sajtsalátával és burgonyapürével.

A megtisztított kacsanyakba zsemlés tölteléket gyömöszölünk, fogvájóval összetűzzük a végeit, és kizsírozott tepsibe téve, lassan pirosra sütjük.

100_9247
Töltelék: 2 zsömlét vízbe mártunk, teljesen kinyomkodjuk, késsel apróra vágjuk. Kevés étolajon finomra vágott hagymát fonnyasztunk, apróra darabolt kacsamáj és sonkakockákkal átpároljuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük és egy egész tojást ütünk hozzá, majd jól összekeverjük.

Kapros – diós sajtsaláta: Sajtot tetszőleges formára aprítunk. Minél többféle, annál jobb. Almát vagy körtét hasonlóra darabolunk, majonézzel és vágott kaporral elkeverjük. Dióbél darabokat szórunk rá.

Burgonyapüré: Hámozott krumplit sós vízben főzünk, leszűrjük. Nyers vajat adunk hozzá. (egy kg krumplihoz kb. 5 dkg vaj) Tejet forrósítunk (csak pár dl), és egy keveset hozzáöntünk, és habverőgéppel habosra keverjük. Egy kicsi tejszín és egy csipetnyi szerecsendió csak javíthat rajt.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.