Lyoni sertésborda.
A hagymás rostélyoshoz hasonló étel, csak a marhahátszín helyett sertéskarajt használunk fel. Nevét az u.n. “lyoni burgonya” inspirálta, ami ropogós hagymával elkevert sült karika burgonya.
Elkészítése: A karajt felszeleteljük (innentől már borda lesz a neve), kicsit megklopfoljuk, és bepácoljuk. Sóval, őrölt borssal, mustárral, fokhagymaporral, (bátrabbaknak chili granulátummal), kevés paradicsompürével készítünk egy kenőcsöt, amivel jól bekenjük a szeleteket, vékony réteg étolajjal bevonjuk és a hűtőbe tesszük pihenni. Ajánlott már előző este bepácolni.
A burgonyát meghámozzuk, egyenletesen vékony korongokra vágjuk, forró sós vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk, leszűrjük és jól lecsöpögtetjük.
A vöröshagymát is egyforma karikákra vágjuk, darabjaira szedjük, és közvetlen a sütés megkezdése előtt lisztben meghempergetjük.
Forró, bő olajban először a korongkrumplit sütjük meg, majd a lisztezett hagymakarikákat sütjük ropogós pirosra. Ezzel párhuzamosan a pácolt húsról az olajat egy serpenyőbe csorgatjuk, és a hússzeleteket ebben sütjük, hogy egyszerre, forrón tálalhassuk.
Csirkemell rolád.
4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.
Lebbencs – gulyás, pogácsával.
Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)
Képviselőfánk
2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.