Bableves
Ha mégis, az elrettentő képek ellenére, kedvünk szottyanna legyártani, akkor érdemes már az előző nap előkészülni. A babot átmosni, hideg vízbe beáztatni. A füstölt csülköt is ajánlott egy jó órányit előfőzni.
Másnap a csülök levében rakjuk föl a babot, a földarabolt csülköt, egy fél óra múlva sárgarépát, petr. gyökeret, zellert adunk hozzá és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (ekkor már a többi anyag is puha lesz).
Apróra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadunk egy púpozott evőkanál lisztet és jó pirosra sütjük. Félrehúzzuk, 3 – 4 gerezd reszelt fokhagymát, teáskanálnyi pirospaprikát és vágott zellerlevelet szórunk rá, elkeverjük és azonnal hideg vizet öntünk hozzá, mielőtt megégne.
Elkeverni ráér akkor mikor hozzáöntjük a leveshez. Beleszórjuk a csipetkét, a karikára vágott kolbászt, 4 – 5 percig főzzük, majd a levesünkhöz keverjük a rántás nagy részét.
Ha így is elég sűrű, ne sajnáljuk kidobni, nehogy főzeléket sikeredjen csinálnunk. Még pár percig hagyjuk összefőni az ízeket. Már csak tálalni kell.
Hozzávalók egy fazéknyi (kb 4 liter, 6 -8 adag) bableveshez:
● 1 kisebb füstölt csülök
● 1 szál kolbász
● 0.5 kg bab
● 1 db sárgarépa
● 1 db zeller
● 1 db vöröshagyma
● 0.10 fokhagyma
● 0.20 kg liszt (rántás, csipetke)
● 1 tojás (csipetke)
● 0.05 kg zsír
só, zellerzöldje, babér, fűszerpaprika, ételízesítő.
Tálaláshoz tejföl, csípős zöldpaprika.
Csirkemell rolád.
4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.
Lebbencs – gulyás, pogácsával.
Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)
Képviselőfánk
2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.