A legegyszerűbb ételek is feldobhatók egy kis kreativitással.

Azért választottam a sorozat első ételének a rakott kelkáposztát, mert a közismert ételek közt is bizalmatlanság övezi, kicsit lesajnált, mondhatnám kommersz étel hírében áll, köszönhetően annak, hogy kiválóan alkalmas a maradékok felhasználásának. Viszont egy háztartásban ez kifejezetten előnyös.

Az elkészítése nagyrészt megegyezik a hagyományos módszerrel: A kel leveleit megfőzzük, hideg vízben átöblítjük (pár db jégkocka) hogy ne legyen pöttyedt. A darált húst pörköltszerűen elkészítjük, főtt rizzsel összekeverjük. Ízesítése őrölt bors, sok majoránna, fűszerpaprika.

Innentől egy kicsit változtatunk. A főtt kelkáposztát nem közvetlenül a tepsibe rétegezzük, hanem egy tálkát (bögrét, fémformát) kibélelünk pár mutatósabb levéllel, megtömjük a rizses darálékkal, egy levéllel lefedjük, és így borítjuk a kizsírozott tepsibe.

100_9828
Közepesen forró sütőben (hogy ne veszítse el az élénk színét) fél órányit forrósítjuk. A tejfölt mártás formájában adjuk hozzá tálaláskor. (5 dkg vaj, liszt amennyit felvesz, 3 dl tejjel és 3dl tejföllel kiforralva) 10 dkg sonkát külön megpirítunk.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.