Lángos

Elkészítési útmutató Viktor öcsémnek.

A tej egy részét (kb. 1 dl) meglangyosítod, egy fél evőkanálnyi liszttel, egy mokkáskanálnyi kr. cukorral elkevered, belemorzsolod az élesztőt és meleg helyre teszed. (ez a kovász) Mikor ez a sokszorosára habosodik, összedolgozod a többi anyaggal.

(1 kg liszt, 1 tojás, 2 kanál tejföl, kovász, 1/2 liter langyos tej, egy csapott evőkanál só, egy nagyobb főtt krumpli forrón reszelve) Addig kell kavarni, amíg el nem válik a massza az edény falától. Egy konyharuhával lefedve, egyenletesen meleg helyen hagyod megkelni. (ha nincs ilyen hely, akkor egy kicsit bekapcsolod a sütőt, kicsit vársz míg átmelegszik, majd lekapcsolod. Ne legyen forró, a kezed ha bedugod kibírja a hőt.

14292482_1269306319768561_233274896640905090_n

Ide berakhatod és rácsukod az ajtaját) Amikor a tésztád már a duplájára dagadt, étolajos kézzel zsemlenagyságú gombócokat formázz egy megolajozott tálcára, ismét takard le a konyharuhával, és lassan hozzákészülhetsz a sütéshez.  Lapos edényben olajat forrósítasz. Forró legyen de még ne füstöljön.

A megkelt gombócot ellapítod, olajba mártod az ujjaid és a széleinél felcsippented a tésztát, ami a súlyától kissé megnyúlik, kicsit arrébb újra fogod és addig ismétled a mozdulatot míg körbe nem érsz és egy palacsintanagyságú, kellően vékony alakot nem vesz fel.

Óvatosan beleengeded a forró olajba. (a mozdulat eltoló irányú legyen, mert ha magad felé pottyantod, könnyen pórul jársz) Ha megsült az alsó rész (kb. egy – másfél perc), megfordítod és a másik oldalát is megsütöd.

Ugyanígy folytatod a többivel is. A megsült lángosokat kiemeled, rácsos edényre vagy sütőpapírra rakod, majd azzal kened meg, amivel akarod.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.