“Egy régi mániám…
…hogy jó legyen a Stefániám!”

A Stefánia vagdalt igazi rizikós kaja. Benne van a sikerélmény ígérete, de elég egy kis figyelmetlenség, és azonnal büntet a végeredmény.

Lényegében egy rúdban készült fasírozott, főtt tojással a közepén.

Hozzávalók négy adaghoz:
• 40 dkg darált sertéshús
• 2 zsemle
• 5 tojás
• 5 dkg vöröshagyma
• Só, őrölt bors, fokhagyma, fűszerpaprika, zsír.
• (a spenótos változathoz + egy maréknyi parajlevél)

A vöröshagymát finomra vágjuk, üvegesre pirítjuk. Négy tojást keményre főzünk, megpucoljuk, a csúcsából és a talpából levágunk egy kicsit hogy szorosabban illeszkedhessenek egymáshoz.

A zsemlét csak pár másodpercre belemártjuk a vízbe, és az utolsó cseppig kifacsarjuk. A ma kapható pékárukat még érdemes áttörni egy fémrácson, vagy
vágódeszkán apróra vagdalni egy késsel, hogy megszabaduljunk a nyúlós csomóktól.

Összekeverjük a darált húst a megpirult hagymával, a megmaradt tojással és a zsemlepéppel és a fűszerekkel, jó erősen kidolgozzuk.

Az egymás mellé helyezett tojások hosszának megfelelően kialakítjuk a húsmassza alakját. A tojások alá vastagabb réteget hagyunk, hogy a belesüllyesztett tojások a formázás után is a rúd közepén maradjanak.

(a spenótos verziónál a parajleveleket ekkor igazítjuk a főtt tojások köré) A széleket fölhajtjuk, tenyérrel tapicskolva tömörítjük, meghengergetjük, vizes kézzel elsimítjuk a felületét. Kizsírozott tepsibe tesszük, 180 fokon kb. egy félórát sütjük.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.