Gondolatok a grízgaluskáról.

A daragaluska készítés kényes és kockázatos műfaj. Nagyon el kell találni az arányokat hogy tökéletes legyen.A receptek sora adja meg a kívánatos grammokat, de a végeredmény bizony többesélyes.

Mert, ugye jó dagadtnak kell lennie, mint egy parasztvánkos, ne legyenek benne kemény csomók, és ne pelyhesedjen a főzőleve, és ne roskadjon össze mint az olvadó hóember .

10920094_913955401970323_6119403922796137303_o-002_03

Ezt elkerülendő, megosztom a titkom, ami garantáltan, mindig vállalható minőséget eredményez.

“Ab ovo”, vagyis induljunk a tojástól. Tegyük félre a konyhamérleget,nincs rá szükség. Üssünk fel a tojást, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét.

Most jön a legfontosabb: a tojás sárgájának térfogatával megegyező mennyiségű zsiradékot keverjünk hozzá, semmi esetre sem kevesebbet! (Legfinomabb liba vagy kacsazsírral.)

A fehérjét habbá verjük, átforgatjuk a zsíros tojássárgát a felvert tojáshabbal, sózzuk (vagy ételízesítőt teszünk bele), fehérborssal ízesítjük.

Óvatosan, annyi búzadarát keverünk hozzá, hogy olyan állaga legyen mint egy sűrűbb nokedlitészta. Berakjuk a hűtőbe pihenni, és feltesszük a főzőlevét forrni.

A főzőlé lehet sima sózott víz, esetleg egy leveskocka bele, vagy maga a leszűrt leves. A hőfokot gyenge közepes bugyogásig manipuláljuk, majd beleformázzuk a galuskáinkat.

A legismertebb változat két (vizes) evőkanál segítségével készül, úgy hogy az egyik kanálba kiemelt massza tetejére nyomjuk a másik kanál homorú részét, és egyszer kétszer, oda – vissza átpakolgatjuk, míg egyenletes felületet nem érünk el.

2 – 3 perc főzés után ránézünk, hogy nem lapul-e az edény aljára tapadt egyed, ezeket vigyázva megpiszkáljuk hogy meg ne fúljanak, és ők is a felszínre ússzanak.

Még egy kicsit főhetnek (még 2 perc), majd egy stampedli (3 cl) hideg vizet hozzáöntve félrehúzzuk, lefedjük, és hagyjuk hogy dundira dagadjanak a húszperces magányukban.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.