Nagyanyó “krumplis tésztája”

Ki ne ismerné a “grenadírmars”, gránátos kocka, krumplis tészta néven közkedvelt házias ételféleséget? Mindenki a saját családjában szokásos elkészítési formát tartja a legjobbnak.

Ide illik az a kis történet, mikor az ifjú feleség bármennyire igyekezett főztével a férje kedvére járni, mindig az volt a reakció – hogy jó, jó, de az édesanyámé finomabb volt. Egyszer alaposan leégette, odakozmálta az ételt.

Megszeppenve várta a kritikát. A hitvese kezében egy pillanatra megállt a kanál, kerekre nyílt a szeme és felkiáltott: – Igen, hát ez az az íz amit hiányoltam!

Íme, az a változat, ami számomra autentikus, mert “ez az az íz!”

Fél kg lisztet 4 tojással és kevés sóval összegyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, feldaraboljuk. Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. 

100_5495


Apró kockára vágott krumpli, disznózsíron pirított vöröshagymán párolva
lehetőleg víz nélkül, a vége felé hozzáadva a fűszerpaprikát. 


A kifőtt tésztával összeforgatjuk, durvára őrölt fekete borssal megszórjuk.

,

Csirkemell rolád.

4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.

Lebbencs – gulyás, pogácsával.

Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)

,

Képviselőfánk

2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.