Bögrében-sült rakott zöldbab, sajtmártással.
Gondolatban már megfogant, de gyakorlatilag ez a prototípus .
Hasznosítottam a keleti zöldbab hosszát és hajlékonyságát, és
a kerti-slag feltekerésében szerzett tapasztalataim.
4 főre:
60 dkg hosszú zöldbab
20 dkg darált hús
15 dkg rizs
5 dkg vaj
1 dl étolaj
5 dkg liszt
4 dl tej
2 dl tejföl
10 dkg sajt
kevés vöröshagyma, só, fűszerek.
Zöldbabot roppanósra főzök, rizst készítek. Finomra vágott
vöröshagymán megpárolom a darált húst, fűszerezem. Két nagyobb
(vagy négy kisebb) bögrét kivajazok, spirálszerűen belehajlítgatom a
zöldbabot, belegyömöszölöm a rizzsel elkevert darált húst
és közép meleg sütőbe rakom. Vajon lisztet forrósítok,tejjel
felengedem, tejfölt és reszelt sajtot adok hozzá és kiforralom.
Tálaláskor a tányért ráborítom a bögrére, óvatosan megfordítom és
leemelem róla a bögrét. Sajtmártással körbelocsolom.
Csirkemell rolád.
4 szelet csirkemellfilé (40 dkg) 8 szelet gépsonka (15 dkg) 8 db szeletelt sajt (15 dkg) A sajtszeleteket lefedjük sonkával és szorosan feltekerjük, az egyenletesen kiklopfolt csirkemell filékbe csomagoljuk, és hogy ne tudjon elmozdulni, egy – két fogvájóval átdöfve rögzítjük.
Lebbencs – gulyás, pogácsával.
Lebbencs – gulyás, tejfölös – füstöltszalonnás pogácsával. (azt gondoltam új kajákat találtam fel, de utólag találtam hasonlókat, pedig úgy meg voltam elégedve magammal!)
Képviselőfánk
2 dl vizet 15 dkg vajjal felforralunk, 20 dkg lisztet öntünk hozzá és addig főzzük kevergetve, míg jól el nem válik az edény falától. 8 db tojásból 1-et elkeverünk benne, a többit mikor már kihűlőfélben van egyesével dolgozzuk bele. Nem árt habverőgéppel is levegősíteni.